Εκπαιδευτική εκδρομή σε Ελβετία - Γαλλία (CERN)
Το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελβετία και τη Γαλλία, από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2019, στην οποία πήραν μέρος μαθητές της Γ' Γυμνασίου.
Στο πλαίσιο αυτής της εκδρομής οι μαθητές μας επισκέφτηκαν το CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών, το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών στον κόσμο με εξειδίκευση στη σωματιδιακή φυσική, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Εκεί ξεναγήθηκαν από Έλληνες επιστήμονες που τους μετέφεραν ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία, τους στόχους και τα επιτεύγματα του ερευνητικού κέντρου, τους ξενάγησαν στους χώρους του και στην αίθουσα όπου εκτίθενται τμήματα του επιταχυντή LHC. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές μας προσέγγισαν βιωματικά τον μαγευτικό κόσμο της φυσικής αποκτώντας ταυτόχρονα κίνητρο για περαιτέρω ενασχόληση με τη φυσική επιστήμη.
Στη Γενεύη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και στο Μέγαρο των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκειά της οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για την ιστορία και τις σύγχρονες δράσεις του Μεγάρου και ξεναγήθηκαν στους χώρους του.
Εκτός από τη Γενεύη, οι μαθητές γνώρισαν και άλλες πόλεις της Ελβετίας, την πρωτεύουσά της Βέρνη, τη Ζυρίχη, τη Λουκέρνη και το Μπροκ.
Στη Βέρνη περιηγήθηκαν το ιστορικό κέντρο της πόλης που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και επισκέφτηκαν το σπίτι όπου έζησε ο Albert Einstein.
Στη Λουκέρνη είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά δύο χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης που συνδέονται με την ιστορία της, το γλυπτό του θανάσιμα πληγωμένου λιονταριού (Μνημείο του Λέοντος), που φιλοτεχνήθηκε προς τιμήν των Ελβετών Φρουρών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη Γαλλική Επανάσταση, καθώς και την ξύλινη σκεπαστή γέφυρα Kapellbrücke, γνωστή και ως Chapel Bridge, η οποία κατασκευάστηκε το 1333 για να προστατεύσει την πόλη από εχθρικές επιθέσεις.
Στη Γαλλία επισκέφτηκαν την πόλη Ανσί, χτισμένη πλάι στη λίμνη με κύριο χαρακτηριστικό της το πλήθος των υδάτινων καναλιών που τη διαρρέουν, χάρη στα οποία της έχει δοθεί το προσωνύμιο «Βενετία των Άλπεων».
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί:
Γεώργιος Βλάχος (Διευθυντής, Μαθηματικός), Αικατερίνη Δεληγιάννη (Φυσικός), Ναταλία Δρακωνάκη (Βιολόγος), Ευαγγελία Μαρινάκη (Τεχνολόγος)
https://3gymamarousiou.gr/index.php/drastiriotites/ekdromes/455-ekp-episk-cern#sigProIdc8cb38f658