Σχολικό Έτος 2023-2024

Το σχολικό έτος 2023-24 εφαρμόζεται στο σχολείο μας το Σχέδιο Δράσης «Οργάνωση και αξιοποίηση της σχολικής βιβλιοθήκης».

Αναγκαιότητα και στόχοι του Σχεδίου Δράσης

Πρόγραμμα Λειτουργίας

res vivli 2023 24

 Κανονισμός Λειτουργίας

Η Βιβλιοθήκη μας στο myLib και στο Facebook

 

ΔΡΑΣΕΙΣ

Το βιβλίο του μήνα 

«Το βιβλίο του μήνα» είναι μία δράση που έχει αναλάβει να υλοποιήσει ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας, με στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης θα προτείνεται κάθε μήνα στους μαθητές και τις μαθήτριές μας, μέσω της σχολικής ιστοσελίδας, ένα βιβλίο, λογοτεχνικό ή γνώσεων, από αυτά που φιλοξενούνται στη Σχολική Βιβλιοθήκη. Η επιλογή θα γίνεται με κριτήριο τη θεματική συνάφεια του βιβλίου με τις εθνικές επετείους, τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές ημέρες μνήμης, εορτασμού, αφύπνισης και παρακίνησης για δράση, αλλά και με σημαντικά γεγονότα από την ιστορία της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Οκτώβριος  -  Νοέμβριος  -   Δεκέμβριος  -  Ιανουάριος  -  Φεβρουάριος - Απρίλιος

 

Μετρώντας αντίστροφα για τα Χριστούγεννα ταξιδεύουμε στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας μέσα από τα βιβλία που φιλοξενούνται στη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας και το ψηφιακό ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης που δημιουργήσαμε. Πίσω από κάθε παράθυρο του #BookAdvent κρύβεται και ένα βιβλίο από τη Βιβλιοθήκη μας που σας προτείνουμε να διαβάσετε! Το ημερολόγιο λήγει στις 25 Δεκεμβρίου και κάθε φορά που το επισκέπτεστε μπορείτε να ανοίγετε το παράθυρο της ημέρας και όποιο άλλο θέλετε από τις προηγούμενες.Την επιλογή των βιβλίων έκανε η ομάδα του πολιτιστικού προγράμματος "Λογοτεχνικές διαδρομές στα μονοπάτια της ελληνικής ιστορίας".

 

 "Ιστορίες Βιβλιοθήκης"

Μιας και ο Απρίλιος είναι μήνας αφιερωμένος στη φιλαναγνωσία και τη δημιουργική γραφή, μοιραζόμαστε μαζί σας τις «Ιστορίες Βιβλιοθήκης» που εμπνεύστηκαν και έγραψαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου, στο πλαίσιο μίας πρωτότυπης δράσης που υλοποιήθηκε στον χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Θρησκευτικών του σχολείου μας και Συμβούλου Σχολικής Ζωής, κ. Δέσποινας Πανάγου. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, αφού ήρθαν σε επαφή με τις βασικές αρχές της λειτουργίας μιας βιβλιοθήκης και τα μυστικά της δημιουργικής γραφής, δημιούργησαν τις δικές τους ιστορίες με έμπνευση και φαντασία.

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

"Διοργάνωση Ενδοσχολικού Διαγωνισμού Αφίσας"

Πρόσκληση συμμετοχής στον μαθητικό διαγωνισμό "Τι γυρεύει ένα πάντα στη σχολική βιβλιοθήκη;"- Ψηφοφορία της μαθητικής κοινότητας - Αποτελέσματα

 

 "Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ"

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του πολιτιστικού προγράμματος επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας», μια ιστορική Βιβλιοθήκη που καλύπτει ευρύ φάσμα αρχειακού υλικού, με τον κύριο όγκο των τεκμηρίων της να κατατάσσεται χρονικά από το 1821 μέχρι σήμερα. Στον φιλόξενο χώρο της οι μαθητές/μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να μυηθούν με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο στην ιστορία της ελληνικής δημοσιογραφίας και να έρθουν σε επαφή με τη δράση σημαντικών εκπροσώπων του δημοσιογραφικού χώρου. Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, αναζήτησαν στα έγγραφα, τα βιβλία, τα εκθέματα και την Πινακοθήκη της Βιβλιοθήκης πληροφορίες για την ιστορία της και τις σημαντικές προσωπικότητες που σχετίζονται με την ίδρυση και την ανάπτυξή της.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Συμμετοχή σε Ετήσιο Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας και Δίκτυο Σχολείων

Η ομάδα του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιήθηκε φέτος στο σχολείο μας συμμετείχε σε ετήσιο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με τίτλο «Λογοτεχνικές διαδρομές στην Ιστορία», που διοργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας, η ΔΔΕ και η ΔΠΕ Κοζάνης, η Σχολική Βιβλιοθήκη του Πρότυπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και η Σχολική Βιβλιοθήκη του 5ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας. Βασικός σκοπός του ήταν να έρθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε επαφή με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας (Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, Δικτατορία, Πολυτεχνείο), όπως την παρουσιάζουν στο έργο τους σημαντικοί συγγραφείς της ελληνικής λογοτεχνίας (Άλκη Ζέη, Ζωρζ Σαρή κ.ά.). Το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας υποστηρίχθηκε από Δίκτυο Σχολείων, ανάμεσα στα οποία και το δικό μας, που συγκροτήθηκε με στόχο τον από κοινού σχεδιασμό και την ανάπτυξη δράσεων για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και της ιστορικής συνείδησης των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί του Δικτύου συμμετείχαν σε συναντήσεις με ενημερωτικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα επικεντρωμένες στον σχεδιασμό διδακτικών δράσεων και φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, συνεργάστηκαν με άλλα σχολεία και άτομα από τον χώρο του βιβλίου, αντάλλαξαν πρακτικές και ανέπτυξαν δράσεις φιλαναγνωσίας, οι οποίες αναρτήθηκαν σε ψηφιακό περιβάλλον που διαμορφώθηκε για αυτόν τον σκοπό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

 Φιλαναγνωσία στα Αγγλικά

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης επισκέφτηκαν τη σχολική βιβλιοθήκη και δανείστηκαν βιβλία στα αγγλικά. Στη συνέχεια έγραψαν μία σύντομη κριτική των βιβλίων πάνω σε χαρτόνι που έκοψαν σε σχήμα φύλλου δέντρου. Τα παιδιά ανάρτησαν τις κριτικές τους στο «Δέντρο της Φιλαναγνωσίας» που υπάρχει στη σχολική βιβλιοθήκη και φιλοξενεί τις κριτικές όλων των αναγνωστών μαθητών του Γυμνασίου μας.

 

Δωρεά βιβλίων στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα

Το σχολείο μας αποφάσισε, ενόψει των Χριστουγέννων, να δωρίσει βιβλία παιδικής λογοτεχνίας, από τη συλλογή της Σχολικής Βιβλιοθήκης, στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, προκειμένου να στηρίξει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτό.

Τα βιβλία επιλέχθηκαν από τα μέλη του πολιτιστικού προγράμματος «Λογοτεχνικές διαδρομές στα μονοπάτια της ελληνικής ιστορίας», είναι σε άριστη κατάσταση και απευθύνονται σε αναγνώστες μικρότερης ηλικίας από αυτή των μαθητών του σχολείου μας. Στην πρωτοβουλία συνέδραμαν και μαθητές / μαθήτριες από το Γ3 που πρόσφεραν παιδικά βιβλία από την προσωπική τους βιβλιοθήκη.

*Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1989, περιθάλπει κορίτσια προερχόμενα από οικογένειες με σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, προσφέροντάς τους απλόχερα, εκτός από στέγη, φροντίδα και αγάπη. Επίσης, φροντίζει για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και μεριμνά ιδιαίτερα για την ολόπλευρη πνευματική και ψυχική τους καλλιέργεια.

Ευχαριστήρια επιστολή του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος

 

Προσφορά αγγλικών βιβλίων στη σχολική βιβλιοθήκη

Ο εκδοτικός οίκος Express Publishing ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας και προσέφερε στο σχολείο μας λογοτεχνικά και μη λογοτεχνικά βιβλία στα αγγλικά για την ενίσχυση της σχολικής βιβλιοθήκης. Η πολύτιμη προσφορά του θα συμβάλει στην ανάπτυξη των αναγνωστικών ικανοτήτων και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των μαθητών στην αγγλική γλώσσα. (Δείτε τη σχετική ανάρτηση.)

dwrea agglikon vivlion

  

Δωρεά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας εξέφρασε την επιθυμία να συμβάλει στον εμπλουτισμό της συλλογής της Σχολικής Βιβλιοθήκης. Η διάθεση μέρους των εσόδων από το Χριστουγεννιάτικο παζάρι για τη συμβολική αγορά και προσφορά στο σχολείο μας του βραβευμένου ιστορικού μυθιστορήματος «Ξυπόλυτοι Ήρωες» της Αλεξάνδρας Μητσιάλη αποτελεί μόνο την αρχή καθώς… έπεται και συνέχεια!

xmas bazaar 2 23

 

Συνάντηση με τη Διευθύντρια της Βορέειου Βιβλιοθήκης

Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023 η ομάδα των εκπαιδευτικών που υλοποιούν τη Δράση επισκέφτηκαν τη Βορέειο Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου προκειμένου να συναντηθούν με τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, κα Φωτεινή Παμβουξόγλου. Η κα Παμβουξόγλου αφού εξήγησε στις εκπαιδευτικούς τον τρόπο οργάνωσης και εύρυθμης λειτουργίας μιας Βιβλιοθήκης, τις καθοδήγησε σχετικά με το πώς μπορούν να καταγράψουν και να ταξινομήσουν τα βιβλία της Βιβλιοθήκης του σχολείου μας με βάση το δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης Dewey.

boreeios bibliothiki

Στην Ομάδα εκπαιδευτικών που έχει αναλάβει την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης ανήκουν οι εκπαιδευτικοί: Θεοδώρα Αλεξοπούλου (συντονίστρια), Κατερίνα Καρασαββίδου, Βασιλική Παναγιωτάκη, Δέσποινα Πανάγου, Ευαγγελία Χειλάκου. Στην επίτευξη των στόχων του συμβάλλουν, επίσης, οι εκπαιδευτικοί: Ναταλία Δρακωνάκη, Ελένη Βουμβουλάκη.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Επικοινωνία

3o Γυμνάσιο Αμαρουσίου

Διεύθυνση: Ναυαρίνου & Ύδρας
Τ.Κ.: 15122,  ΜΑΡΟΥΣΙ

Διευθύντρια: 210 6127266

Υποδιευθυντές (Ηλίας Μαυρόγιαννης, Χαρά Γκατζιώρα): 210 8054368

Καθηγητές: 210 6143219, 6936066043

e-mail:mail@3gym-amarous.att.sch.gr

 

 

 

 

Χάρτης Περιοχής

Επισκέπτες ιστοσελίδας

Σήμερα 137

Χθες 142

Εβδομάδα 394

Σύνολο 872330

Kubik-Rubik Joomla! Extensions