ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2024 η ομάδα των εκπαιδευτικών και των μαθητών που υλοποιεί φέτος στο σχολείο μας το πολιτιστικό πρόγραμμα «Λογοτεχνικές διαδρομές στα μονοπάτια της ελληνικής ιστορίας» επισκέφτηκε τη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ και τα Κρατητήρια της Kommandatur, έναν χώρο ιστορικής μνήμης της περιόδου 1941-1944.
Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ
Η Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» είναι μια ιστορική Βιβλιοθήκη που καλύπτει ευρύ φάσμα αρχειακού υλικού, με τον κύριο όγκο των τεκμηρίων της να κατατάσσεται χρονικά από το 1821 μέχρι σήμερα. Στον φιλόξενο χώρο της οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να μυηθούν με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο στην ιστορία της ελληνικής δημοσιογραφίας και να έρθουν σε επαφή με τη δράση σημαντικών εκπροσώπων του δημοσιογραφικού χώρου. Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, αναζήτησαν στα έγγραφα, τα βιβλία, τα εκθέματα και την Πινακοθήκη της Βιβλιοθήκης πληροφορίες για την ιστορία της και τις σημαντικές προσωπικότητες που σχετίζονται με την ίδρυση και την ανάπτυξή της.
Στη συνέχεια, ξεφύλλισαν εκδόσεις εφημερίδων του 19ου και του 20ου αιώνα στις οποίες έχουν καταγραφεί σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του ελληνικού κράτους και έχουν αποτυπωθεί τα δρώμενα κάθε εποχής. Οι μαθητές ανέγνωσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της περιόδου του ελληνοϊταλικού πολέμου και της Κατοχής, λόγω της συνάφειάς τους με τον θεματικό άξονα του πολιτιστικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν. Περισσότερες πληροφορίες για τον ρόλο του Τύπου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δόθηκαν από τον ιστορικό της Βιβλιοθήκης κ. Σκλαβενίτη. Το ενδιαφέρον των μαθητών προσέλκυσε το τελευταίο γράμμα ενός στρατιώτη - δημοσιογράφου που έλαβε μέρος στον πόλεμο του ΄40 ως πολεμικός ανταποκριτής, το οποίο εκτίθεται, μαζί με άλλα προσωπικά του αντικείμενα, σε ειδική προθήκη στον χώρο της Βιβλιοθήκης.
Κρατητήρια της Kommandatur
Τα Κρατητήρια της Kommandatur βρίσκονται στο υπόγειο της οδού Κοραή 4 και αποτελούν χώρο ιστορικής μνήμης της περιόδου 1941-1944. Οι μαθητές παρακολούθησαν ξενάγηση από τον ιστορικό κ. Κωνσταντίνο Χατζηεργάτη, ο οποίος τους έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη λειτουργία του χώρου ως Γερμανικού Φρουραρχείου επί Κατοχής, περιηγήθηκαν τα κελιά και τους θαλάμους όπου κρατούνταν και βασανίζονταν όσοι Έλληνες - αλλά και ξένοι αντιφασίστες - συλλαμβάνονταν από τους Γερμανούς, παρατήρησαν με ανατριχίλα και συγκίνηση τα ίχνη που άφησαν οι φυλακισμένοι στους τοίχους (γραπτά μηνύματα, ζωγραφιές) και αφουγκράστηκαν την ιστορία τους.
Περίπατος στο κέντρο της Αθήνας
Η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας κατά την περιήγησή της στο κέντρο της Αθήνας
- είδε από κοντά εμβληματικά μνημεία της νεότερης ελληνικής ιστορίας όπως τη Βουλή των Ελλήνων, την Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής,
- συναντήθηκε με εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος και ενημερώθηκε για τις δράσεις που υλοποιεί ο συγκεκριμένος οργανισμός για την καταπολέμηση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία.
Εντυπώσεις των μαθητών μας: