Τσικνοπέμπτη στο Αθλητικό Πάρκο Πάρνηθας

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης. Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα».

Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, Τσικνοπέμπτη του 2020, το σχολείο μας επισκέφθηκε το Aθλητικό Πάρκο Πάρνηθας.Ξεκινήσαμε με ψιλόβροχο, γεγονός που αρχικά επηρέασε τη διάθεσή μας, όμως ανέλπιστα σχεδόν ο καιρός βελτιώθηκε και όταν φθάσαμε στις αθλητικές εγκαταστάσεις του πάρκου ένας αδύναμος ήλιος έκανε την εμφάνισή του, ήταν όμως αρκετός για να βελτιωθεί η ψυχολογία μας και να εδραιωθεί η απόφασή μας να περάσουμε καλά και να χαρούμε όσο γίνεται περισσότερο το διάλειμμα από την καθημερινότητα της σχολικής τάξης. Έτσι λοιπόν, μικροί και μεγάλοι "εν δράσει" κατέκλυσαν τα γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου και απόλαυσαν όλες τις δραστηριότητες που πρόσφερε το Αθλητικό Πάρκο Πάρνηθας! Το παιχνίδι και η παρέα με τους φίλους διακόπηκε για λίγο προκειμένου να ακολουθήσουμε και εμείς το έθιμο της ημέρας "Τσικνοπέμπτη’" και ταυτόχρονα να αποκτήσουμε άλλη μία ανάμνηση από τη σχολική μας ζωή που, είναι σίγουρο, θα αναδύεται από τα βάθη του μυαλού μας κάθε Τσικνοπέμπτη.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Επικοινωνία

3o Γυμνάσιο Αμαρουσίου

Διεύθυνση: Ναυαρίνου & Ύδρας
Τ.Κ.: 15122,  ΜΑΡΟΥΣΙ

Διευθύντρια: 210 6127266

Υποδιευθυντές (Ηλίας Μαυρόγιαννης, Χαρά Γκατζιώρα): 210 8054368

Καθηγητές: 210 6143219, 6936066043

e-mail:mail@3gym-amarous.att.sch.gr

 

 

 

 

Χάρτης Περιοχής

Επισκέπτες ιστοσελίδας

Σήμερα 133

Χθες 156

Εβδομάδα 289

Σύνολο 867405

Kubik-Rubik Joomla! Extensions