ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ
Η εαρινή ισημερία την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 σηματοδότησε την αρχή της άνοιξης! Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρέθηκε κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας ήταν περίπου ίση με αυτή της νύχτας.
Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» δίνει κάθε χρόνο την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη.
Το πείραμα του Ερατοσθένη είναι ένα πείραμα του 3ου αιώνα π.Χ. και με την εφαρμογή του κατόρθωσε ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος να υπολογίσει την περιφέρεια της Γης με γεωμετρικό τρόπο. Οι υπολογισμοί του έφτασαν αρκετά κοντά στην πραγματική τιμή που έχουμε σήμερα.
Περισσότερες πληροφορίες για το ιστορικό πείραμα θα βρείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=YuGk1-ivXbA και
εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=F34Ft-7VpIM&t=8s
Η δράση διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ), σε συνεργασία με το με το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και την έγκριση του ΥΠΑΙΘA.
Η δραστηριότητα της υλοποίησης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη είναι ιδιαίτερα απλή. Με την απλότητα όμως αυτή, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι κατορθώνει να:
- οδηγεί στη διαπιστωμένη γνώση και αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου,
- προσελκύει αβίαστα το ενδιαφέρον των μαθητών και να μαγνητίζει τη σκέψη αρκετών, ώστε να προωθεί και να καλλιεργεί τη θετική στάση τους απέναντι στις Θετικές Επιστήμες.
Στο σχολείο μας η δράση υλοποιήθηκε την Τετάρτη 20/3/24 την 5η διδακτική ώρα με τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών του Β΄1, με την καθοδήγηση πάντα των εκπαιδευτικών τους.
Η τελική μας μέτρηση; Υπολογίσαμε ότι η ακτίνα της Γης είναι 6.378,14 km!
(Επιλέξτε την παρακάτω εικόνα για να δείτε συνολικά την παρουσίαση της δράσης)
Και του χρόνου!