ΤΑ ΓΑΚ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 επισκέφτηκε το σχολείο μας ο κ. Γιάννης Γκλαβίνας, Προϊστάμενος του Τμήματος Προβολής και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ύστερα από πρόσκληση των φιλολόγων του σχολείου και της ομάδας μαθητών και εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στη δράση “It could be me, it could be you: Ιστορίες Προσφύγων”.
Σκοπός της επίσκεψης του κ. Γκλαβίνα ήταν η υλοποίηση βιωματικού εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Συμπληρώνοντας τις ψηφίδες της ιστορίας μιας προσφυγικής οικογένειας μέσα από τα αρχεία των ΓΑΚ», σε τμήμα της Γ΄ Γυμνασίου.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ
Με αφορμή μια φωτογραφία στρατιωτών από τη Μικρασιατική Εκστρατεία του 1922 ο κ. Γκλαβίνας έκανε εισαγωγή στην έννοια του αρχείου και στον τρόπο διεξαγωγής της αρχειακής έρευνας. Ενημέρωσε, επίσης, για το έργο και τον ρόλο των Γενικών Αρχείων του Κράτους και την τεράστια ποικιλία αρχειακού υλικού που φυλάσσεται σε αυτά.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, καθεμία από τις οποίες ανέλαβε να ανασυνθέσει, να αποτυπώσει στον χάρτη και να παρουσιάσει την ιστορία μιας οικογένειας Μικρασιατών προσφύγων του 1922, αντλώντας στοιχεία από ποικιλία αρχειακών εγγράφων, περιόδου 1898-1937.
Αφού ολοκληρώθηκε η έρευνα, ο εντοπισμός και η καταγραφή των απαιτούμενων στοιχείων, ο εκπρόσωπος κάθε ομάδας, υιοθετώντας τον ρόλο του επικεφαλής της προσφυγικής οικογένειας που είχε αναλάβει η ομάδα του, διηγήθηκε σε α΄ πρόσωπο την ιστορία της δείχνοντας, παράλληλα, στον χάρτη τη διαδρομή που ακολούθησε από τον τόπο καταγωγής της έως την οριστική εγκατάστασή της στην Ελλάδα.
Η τελευταία δραστηριότητα που ανατέθηκε στους μαθητές ήταν να επιλέξουν και να παρουσιάσουν ανά ομάδα, με τα σώματά τους, μία σκηνή από την ιστορία της προσφυγικής οικογένειας που είχαν αναλάβει να διερευνήσουν. Οι υπόλοιπες ομάδες κλήθηκαν να μαντέψουν αυτό που «απεικονιζόταν».
ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενεργοποίησε το ενδιαφέρον και κινητοποίησε το σύνολο των μαθητών. Τους έδωσε την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις αρχειακές πηγές και την ιστορική έρευνα μετατρέποντάς τους σε "μικρούς ερευνητές" του παρελθόντος.
Οι ίδιοι οι μαθητές αποτίμησαν πολύ θετικά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα σημειώνοντας ότι η όλη διαδικασία αναζήτησης και σύνθεσης πληροφοριών τους θύμισε παιχνίδι εξιχνίασης μυστηρίου.
*Η δράση "It could be me, it could be you: Ιστορίες Προσφύγων" έχει ενταχτεί στο Δίκτυο Σχολείων ΣΗ.ΜΑ.-Α.Ε.Π. της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας.