ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ – ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ
Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν τη δράση “It could be me, it could be you: Ιστορίες Προσφύγων” υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά στη Βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου Αμαρουσίου την κα Μελίνα Δασκαλάκη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η κ. Δασκαλάκη, αποδεχόμενη την πρόσκληση που της απηύθυνε η ομάδα δράσης, παραχώρησε συνέντευξη διάρκειας δύο σχεδόν ωρών με θέμα το προσφυγικό ζήτημα σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η κ. Δασκαλάκη έλυσε τις απορίες των μαθητών για τη φύση της εργασίας της, παρουσίασε το νομικό καθεστώς που διέπει τους πρόσφυγες και έδωσε διαφωτιστικές απαντήσεις σε ειδικότερα ερωτήματα των μαθητών που αφορούσαν:
• την ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία,
• τις συνθήκες υπό τις οποίες εγκατέλειψαν τις εστίες τους,
• την καθημερινότητα και τις ασχολίες τους,
• τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν,
• το πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην ενσωμάτωσή τους,
• τις αιτίες της καχυποψίας και της επιφυλακτικής στάσης που τείνουμε να υιοθετούμε απέναντι στους ανθρώπους που έρχονται στην χώρα μας ζητώντας προστασία.
«MULTAKA»
Εξαιρετικό ενδιαφέρον προκάλεσε η αναφορά της κ. Δασκαλάκη στο πρόγραμμα «Multaka – Διαπολιτισμικές Περιηγήσεις στην Αθήνα», μια ξεχωριστή πρωτοβουλία στο πλαίσιο της οποίας κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης της Αθήνας καλούνται να συμμετάσχουν σε βιωματικές περιηγήσεις – ξεναγήσεις που υλοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και Έλληνες με μεταναστευτικό ή προσφυγικό υπόβαθρο, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Αφού πληροφόρησε την ομάδα μας ότι «Multaka» στα αραβικά σημαίνει σημείο συνάντησης, εξήγησε ότι το πρόγραμμα αυτό φέρνει μετανάστες και πρόσφυγες σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, ενώ παράλληλα και οι ίδιοι μοιράζονται όψεις της δικής τους κουλτούρας δίνοντας το έναυσμα για τον εντοπισμό κοινών αναφορών και αξιών και για την ανάπτυξη γόνιμου διαπολιτισμικού διαλόγου.
*Αποσπάσματα από όσα ενδιαφέροντα μας είπε η κα Δασκαλάκη θα δημοσιευτούν προσεχώς στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.
**Την προετοιμασία και διεξαγωγή της συνέντευξης, τη διαμόρφωση και καταγραφή των ερωτήσεων και τη βιντεοσκόπηση ανέλαβαν εξ ολοκλήρου οι μαθητές/μαθήτριες της ομάδας δράσης με την υποστήριξη και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.
ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Μετά τη συνέντευξη της κυρίας Δασκαλάκη, πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Βιβλιοθήκης έκθεση αρχειακού υλικού από την κυρία Πόπη Χαβιάρα, Διευθύντρια του Τμήματος Παιδείας της Unesco Πειραιώς και Νήσων. Τα αυθεντικά τεκμήρια που μοιράστηκε μαζί μας η κα Χαβιάρα προέρχονται από το προσωπικό της αρχείο και φωτίζουν πτυχές της ιστορίας των μικρασιατών προγόνων της που ήρθαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα το 1922.
Τα μέλη της ομάδας δράσης παρατήρησαν με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τα τεκμήρια προσπαθώντας να καταλάβουν το περιεχόμενό τους, τις πληροφορίες που δίνουν και τον λόγο για τον οποίο παρήχθησαν. Η επαφή τους με τα αρχειακά τεκμήρια συνέβαλε στο να συνειδητοποιήσουν τη διαχρονικότητα του προσφυγικού φαινομένου και της σύμφυτης σχέσης του με την ελληνική ιστορία, ζήτημα το οποίο θα προσεγγίσουν εκτενέστερα στις επόμενες συναντήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της δράσης.
*Η δράση "It could be me, it could be you: Ιστορίες Προσφύγων" έχει ενταχτεί στο Δίκτυο Σχολείων ΣΗ.ΜΑ.-Α.Ε.Π. της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας.